Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 września 2016

Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu


ciasto
500 g mąki
1 szkl wody
10 g drożdży
1 łyżka cukru
25 g oliwy

nadzienie na 3 szt
300 g szynki włoskiej Hańderek
papryka
pomidorki cocktailowe
ser gouda
oliwki
pieczarki
kukurydza
sos pomidorowy
oregano

Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.

Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania.
Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250 st i nagrzewamy.
Ciasto dzielimy na 3 cześci, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok 20 min aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód.
Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy.

Szynka Włoska Hańderek zdała egzamin na szóstkę , wyśmienicie nadaje się do pizzy.
Doskonale smakuje też na kanapce i jako przekąska.








2 komentarze:

  1. Pysznie to wygląda :-)Pozdrawawiam i zapraszam do mnie
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...