ciasto
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki graham
pół kostki masła (100 g)
1 łyżka smalcu
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
nadzienie
2 grube na 1 cm plastry szynki włoskiej Hańderek
1 bakłażan
300 ml śmietany 18%
2 jajka
sól
pieprz
1 łyżka natki pietruszki
olej do smażenia
1 łyżka sera parmezan lub mozzarella
Ciasto zagniatamy (powinno być dość twarde, wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
Bakłażan kroimy na plastry i solimy , odstawiamy na ok 1 godzinę. Następnie bakłażan płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie. Na patelni grillowej układamy zwilżone w oliwie plastry bakłażana i podpiekamy z obu stron. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę kroimy w kosteczkę.
Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st, podpiekamy spód tarty przez ok 15 min.
Na podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st
Tartę podajemy z sałatką lub salsą.
Szynka Włoska Hańderek do tarty jest doskonałym dodatkiem.
Polecam wędliny Hańderek ponieważ są smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.