Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 października 2016

Szarlotka z budyniem i kruszonką


ciasto
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
200 g masła
pół szkl cukru
3 żółtka
szczypta proszku do pieczenia

1 kg jabłek
3 łyżki cukru

1 litr mleka
3 budynie
cukier

kruszonka
1,5 szkl mąki
150 g  masła
pół szkl cukru

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i żółtka .
Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim dno formy wym 23x33 cm
nakłuwamy widelcem.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami
Kruszonkę przygotowujemy w następnym naczyniu rozcierając palcami by powstały grudki.
Gotujemy budyń w tradycyjny sposób.

Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st.  Jabłka mieszamy z cukrem tuż przed wyłożeniem na ciasto, wykładamy i równo rozprowadzamy , przykrywamy równomiernie budyniem i na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy godzinę w temp 180 st, na ostatnie 10 min możemy uruchomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia kruszonki. Ciasto wyjmujemy z formy po wystudzeniu.



3 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...