Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

5 listopada 2016

Babka ziemniaczana podana z duszonymi grzybkami



1 kg ziemniaków
2 cebule
1 jajko
150 g kiełbasy
1 szkl mąki
sól
pieprz
lubczyk
majeranek
1 łyżeczka sody

na sos
200 g grzybków (opieńki) świeże lub mrożone
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia
3 łyżki śmietany


Ziemniaki  ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą, dodajemy przyprawy, sodę, mąkę i jajko oraz przysmażoną wcześniej kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy masę ziemniaczaną, wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok  1h 20 min .

Grzybki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę siekamy w kostkę, i smażymy aż do odparowania płynu. Dodajemy przyprawy do smaku i podprawiamy śmietaną, Gotujemy jeszcze kilka minut.

Babkę podajemy z grzybkami .





2 komentarze:

  1. Cóż za kulinarna uczta. Uwielbiam grzyby. W takim zestawieniu muszą smakować wybornie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham babkę ziemniaczaną. A Twój przepis wydaje się naprawdę super. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...