1 kg ziemniaków
2 cebule
1 jajko
150 g kiełbasy
1 szkl mąki
sól
pieprz
lubczyk
majeranek
1 łyżeczka sody
na sos
200 g grzybków (opieńki) świeże lub mrożone
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia
3 łyżki śmietany
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą, dodajemy przyprawy, sodę, mąkę i jajko oraz przysmażoną wcześniej kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy masę ziemniaczaną, wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok 1h 20 min .
Grzybki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę siekamy w kostkę, i smażymy aż do odparowania płynu. Dodajemy przyprawy do smaku i podprawiamy śmietaną, Gotujemy jeszcze kilka minut.
Babkę podajemy z grzybkami .
Cóż za kulinarna uczta. Uwielbiam grzyby. W takim zestawieniu muszą smakować wybornie...
OdpowiedzUsuńKocham babkę ziemniaczaną. A Twój przepis wydaje się naprawdę super. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/