ciasto
1,5 szkl mąki Tortowej
0,5 szkl mąki krupczatki
0,5 szkl cukru
szczypta proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
250 g masła
2 jajka
aromat rumowy
masa serowa
1 kg sera (sernikowego)
250 g masła
1,5 szkl cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier cytrynowy Delecta
przyprawa do sernika Delecta
6 jaj
otarta skórka z cytryny
suszone wiśnie ok 150 g
Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części i wkładamy do zamrażarki. na ok godzinę
Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika, otartą skórkę z cytryny i stopniowo po łyżce dodajemy ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy masę dokładnie.
Na dno formy lub tortownicy kładziemy papier, ścieramy większy kawałek ciasta na tarce o grubych oczkach i rozkładamy luźno niezbyt uklepując. Posypujemy suszonymi wiśniami i wylewamy masę serową a na wierch układamy resztę ciasta startego na tarce.
Sernik pieczemy przez godzinę w temp 180 st. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.