Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 stycznia 2017

Kaczka faszerowana


1 duża kaczka wiejska ponad 2 kg
1 kg mięsa mielonego mieszanego
1 jajko
szczypta cynamonu
1/3 szkl kaszy gryczanej
sól
pieprz
szczypta chili
pieprz ziołowy
1 łyżeczka oregano
3-4 wątróbki drobiowe
1 jabłko
2 łyżki sosu sojowego


Kaczkę oczyszczamy i luzujemy z kości i nacieramy wewnątrz solą.
Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem, wątróbkę miksujemy i dodajemy do masy, dodajemy suchą kaszę gryczaną i dobrze mieszamy nadzienie.
Do wyluzowanej kaczki wkładamy nadzienie i spinamy wykałaczkami a następnie sznurujemy sznureczkiem bawełnianym . Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do garnka rzymskiego i odstawiamy do następnego dnia lub na kilka godzin w chłodne miejsce.
Przed pieczeniem kaczkę nacieramy sosem sojowym lub tylko solą i pieprzem. Podlewamy ok pół szkl wody i przykrywamy kaczkę plasterkami jabłek. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temp na 220 st i po nagrzaniu piekarnika odliczamy 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 st i ustawiamy minutnik na 3 godziny . Po trzech godzinach sprawdzamy czy miękkość mięsa jest juz wystarczająca, jeśli nie  wstawiamy jeszcze na pół godziny. Ostatnie 20 min pieczemy kaczkę bez pokrywy i zdejmujemy na bok jabłka by kaczka ładnie się przyrumieniła. Można uruchomić termoobieg.

Przed podaniem zdejmujemy sznureczki i wykałaczki, kroimy na plastry i podajemy na ciepło z surówkami.







1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...