ciasto
2 jajka
2 szkl mleka
2 szkl wody
1 szkl mąki grahamkowej Młynomag
2 szkl mąki luksusowej Młynomag
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1 kg kapusty kiszonej
50 g grzybów suszonych
sól
olej lub inny tłuszcz
cebula
pieprz
pieprz ziołowy
kminek
majeranek
oregano
1 jajko
do panierowania
2-3 jajka
bułka tarta
Grzyby namaczamy a potem gotujemy ok 15 min. Kapustę odciskamy z soku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy pierwszą kwaśną wodę, dodajemy posiekaną cebulę, dodajemy tłuszcz podsmażamy kilka minut a następnie dodajemy posiekane grzyby razem z wywarem i przyprawy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy płyn, a na koniec odparowujemy kapustę tak aż będzie sucha.
Po wystudzeniu dodajemy jajko i mieszamy.
Do wysokiego kubka wbijamy jajka , dodajemy mleko i wodę, rozmącamy lekko, następnie dodajemy mąkę stopniowo, sól i cukier i mieszamy ciasto naleśnikowe niezbyt gęste.
Smażymy tradycyjne naleśniki.
Naleśniki nadziewamy kapustą i zwijamy w zgrabne krokiety. Panierujemy w jajku i tartej bułce, obsmażamy na złoty kolor.
Podajemy z barszczykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.