Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 stycznia 2017

Krokiety w grahamkowych naleśnikach



ciasto
2 jajka
2 szkl mleka
2 szkl wody
1 szkl mąki grahamkowej Młynomag
2 szkl mąki luksusowej Młynomag
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru


1 kg kapusty kiszonej
50 g grzybów suszonych
sól
olej lub inny tłuszcz
cebula
pieprz
pieprz ziołowy
kminek
majeranek
oregano
1 jajko

do panierowania
2-3 jajka
bułka tarta

Grzyby namaczamy a potem gotujemy ok 15 min. Kapustę odciskamy z soku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy pierwszą kwaśną wodę, dodajemy posiekaną cebulę, dodajemy tłuszcz podsmażamy kilka minut a następnie dodajemy posiekane grzyby razem z wywarem i przyprawy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy płyn, a na koniec odparowujemy kapustę tak aż będzie sucha.
Po wystudzeniu dodajemy jajko i mieszamy.

Do wysokiego kubka wbijamy jajka , dodajemy mleko i wodę, rozmącamy lekko, następnie dodajemy mąkę stopniowo, sól i cukier i mieszamy ciasto naleśnikowe niezbyt gęste.
Smażymy tradycyjne naleśniki.

Naleśniki nadziewamy kapustą i zwijamy w zgrabne krokiety. Panierujemy w jajku i tartej bułce, obsmażamy na złoty kolor.
Podajemy z barszczykiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...