Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

29 stycznia 2017

Racuszki drożdżowe


750 ml mleka
20 g drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli
1-2 jajka
mąka

Jajka wybijamy do miski, rozmącamy, następnie mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem,
Dodajemy drożdże cukier i sól , mieszamy aż rozpuszczą się drożdże, dodajemy mąkę, tyle by ciasto było gęste (jak na lane kluski) Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
Kiedy podrośnie i podwoi objętość, kładziemy łyżką porcje ciasta  na natłuszczoną patelnię i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z dżemem.



2 komentarze:

  1. Są idealne! Przypominają mi te, zrobione przez moją babcię. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...