Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

15 maja 2017

Paluchy śniadaniowe



700 g mąki pszennej
25 gram drożdży
1,5 szklanki wody czyli 300 ml
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju


W 1/2 szklance wody o temp: pokojowej rozpuszczamy drożdże,dodajemy trochę mąki i wyrabiamy ciasto do konsystencji gęstej śmietany- odstawiamy do wyrośnięcia i aż opadnie (ok 40 min), Następnie dolewamy pozostałą wodę,dodajemy sól, mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do odpoczęcia ok 30 min. Następnie dzielimy ciasto na równe części ok 100 gram i formujemy paluchy które. Kładziemy na blachę z papierem i czekamy aż podwoja objętość przed włożeniem do piekarnika nacinamy ukośnie. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 min..


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...