300 g krewetek dużych
1 marchewka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
pół kieliszka białego wina
oliwa do smażenia
natka pietruszki
szczypiorek
oregano ( świeże)
Krewetki rozmrażamy, i myjemy. Osączamy na durszlaku.
Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w półtalarki, czosnek drobno siekamy.
W woku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i smażymy przez kilka minut, gasimy winem i wkładamy krewetki, doprawiamy przyprawami i smażymy z obu stron przez ok 10 min.
Podajemy z grzankami.
Wow, nigdy nie jadłam takich krewetek! Koniecznie muszę je spróbowac, bo są naprawdę niesamowite!
OdpowiedzUsuńSama jadłam takie krewetki tygrysie wiele razy ale nigdy w takim wydaniu. Zwykle krewetki po prostu smazyłam sobie na patelni z dodatkiem czosnku albo panierowałam i robiłam w głębokim tłuszczu ( wiem wiem,że niezdrowe, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi).
OdpowiedzUsuńTen sposob podania wygląda jednak na bardzo smaczny :)