1 kg żeberek
2 łyżki miodu
sól
pieprz
majeranek
hyzop
szczypta chili
1 łyzka sosu sojowego ciemnego
pieprz ziołowy staropolski
3 łyżki oliwy
3 łyżki śmietany.
Żeberka dzielimy na porcje, przyprawy mieszamy z oliwą i nacieramy żeberka, odkładamy na kilka do kilkunastu godzin do lodówki. Rozgrzewamy głęboką patelnię i smażymy żeberka a obu stron na ciemno złoty kolor. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości, uzupełniając wodę od czasu do czasu by nie doszło do przypalenia. Na koniec odparowujemy żeberka by sosu zostało tylko kilka łyżek na dnie, wyjmujemy mięso i dodajemy do sosu śmietanę. Gotujemy sos kilka minut. Podajemy żeberka z ziemniaczkami i surówkami , polewając sosem.
Jeszcze nigdy nie spotkałam hyzopu. Gdzie można go kupić :)?
OdpowiedzUsuńJa mam własny, ale można kupić np. tu.. https://www.skworcu.com.pl/197,pl_hyzop-ziele-krojone-25g.html
UsuńPolecam, bardzo fajna przyprawa, przypomina zapach majeranku i bazylii
Super :)! Dzięki za odpowiedź :).
OdpowiedzUsuń