Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3,5 łyżki kakao
Masa:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
250 g margaryny (ja dałam Tortową)
2 łyżki cukru wanilinowego
2 szklanki mleka w proszku
Polewa:
tabliczka czekolady mlecznej
1,5 łyżki kakao
4-5 łyżek mleka
garść posypki (orzeszki, czekoladowe płatki, czekoladowe kamyczki itp.)
Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (moja forma ma 22x30cm). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, po czym dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto wylać do formy i włożyć do piekarnika. Piec od 20 do 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy a po ostygnięciu przekroić na dwa placki.
Mleko, cukier i cukier wanilinowy zagotować i ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na gładką masę a następnie dolać ostudzone mleko. Miksować przez chwilę i dodać mleko w proszku ciągle miksując. Masa jest bardzo gęsta i stabilna. Gotową masą przełożyć ostudzony biszkopt.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, dodać kakao i energicznie wymieszać. Polewą polać przełożone ciasto i posypać dowolną posypką (najlepiej orzeszkami lub czekoladową posypką).
Zjadłabym takie pyszne ciasto do kawki :)
OdpowiedzUsuńTo ile tego mleka 0,5 czy 1 szklanka
OdpowiedzUsuń