ciasto
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki graham
125 g masła
sól
pieprz
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
nadzienie
500 ml mleka
2 łyżki mąki
1 jajko
imbir
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
200 g kurek
pół małej cebuli
2 ząbki czosnku (duży jeden)
sól
pieprz
Ciasto zagniatamy i wyklejamy 4 foremki do tartaletek ok 12 cm śr
Kurki myjemy szybko pod bieżącą wodą, osączamy na durszaku. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę i dodajemy kurki smażymy aż odparuje cały płyn.
Mleko i mąkę mieszamy i nastawiamy na ogniu, mieszamy aż do zgęstnienia, w razie potrzeby dodajemy mleka by sos miał konsystencję budyniu, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, następnie wybijamy jajko i energicznie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st , podpiekamy ciasto w foremkach ok 12 min.
Następnie nakładamy po równo sos a'la beszamelowy i układamy smażone kurki.
Zapiekamy tarteletki ok 15 min .
Podajemy z sałatką sezonową .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.