Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 września 2017

Chałka


na 1 szt

05 kg mąki pszennej tortowej
10 g drożdży suchych lub
1 szkl mleka
80 ml wody
50 g cukru
0,5 łyżeczka soli
30 g masła, roztopionego

białko do posmarowania
mak do posypania

Mąkę mieszamy z drożdżami, mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukier, masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy chałkę, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 20 min uruchamiamy piekarnik nastawiając na  ok 180 st. Smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy makiem, pieczemy ok 30 min.


1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...