Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 września 2017

Grupy ziół według zastosowania

Zioła przeciwartretyczne i przeciwreumatyczne
 
Stosujemy je w dolegliwościach reumatycznych,
 
artretycznych, rwie kulszowej, podagrze oraz w nerwobólach
 
wszelkiego rodzaju. Zalecane są tu: bez czarny,
 
wierzba, brzoza, pokrzywa, rdest ptasi, jarzębina,
 
głóg, porzeczka czarna, skrzyp, wiązówka, bratki, maliny,
 
ruta, mięta, rumianek lub „Reumosan" — mieszanka
 
ziołowa (do nabycia w aptekach, drogeriach
 
i sklepach zielarskich).
 
Z a l e c e n i a ogólne. Osobom cierpiącym na
 
powyższe dolegliwości zaleca się ograniczenie spożywania
 
mięsa, jaj oraz takich pokarmów, jak móżdżek, cynaderki.
 
W diecie należy uwzględnić jarzyny i owoce.
 
Wystrzegać się przemoczenia nóg, nosić ciepłą odzież.

 
 
Zioła przeciwastmatyczne
 
Zaleca się: biedrzeniec, dziewannę, kopytnik, macierzankę,
 
podbiał, tymianek lub mieszankę „Astmosan".
 
Z a l e c e n i a o g ó l n e . Osobom cierpiącym na dychawicę
 
oskrzelową zaleca się częste przebywanie na
 
świeżym powietrzu, sypianie przy otwartym oknie
 
(z ciepło okrytymi nogami), unikanie pomieszczeń źle
 
wietrzonych i przesyconych dymem tytoniowym.
 
10 — zioła lecznicze

 
 
Zioła przeciwbiegunkowe
 
Zioła te stosujemy w ostrych i przewlekłych nieżytach
 
jelit i żołądka, wzdęciach i uporczywych biegunkach.
 
Zalecane są: rumianek, szałwia, mięta pieprzowa,
 
czernica, kurzyślad, serdecznik, wężownik, jaskółcze
 
ziele, srebrnik, żywokost lub mieszanka „Tanncsan".
 
Z a l e c e n i a ogólne. Sposób leczeń:a uporczywych
 
biegunek może ustalać jedynie lekara.
 
Osobom cierpiącym na biegunki zaleca sie. stosowanie
 
diety oszczędzającej jelita oraz bogatej w witamin])
 
B i C, Należy spożywać: kakao, herbatę, sucharki
 
pszenne, masło, mięso jedynie w postaci kotletów siekanych,
 
rzadkie kaszki, kisiele i galaretki. Płynów pić
 
2—3 szklanek dziennie. Dobre wyniki lecznicze można
 
uzyskać stosując dni głodowe (1—2 dni). Należy wówczas
 
leżeć w łóżku, wypijać 1—1.5 litra płynów na dobę
 
w małych porcjach (herbata, kompot).
 
Można też stosować leczenie surowymi owocami.
 
Spożywa się wtedy 1 do 1.5 kg świeżo utartych razem
 
ze skórką jabłek (w małych porcjach), Dietę taką
 
można stosować najwyżej 3 dni.

 
 
Zioła przeciwgorączkowe
 
Zioła te stosujemy w stanach przeziębienia, w grypie,
 
katarze, w bólach stawowych i mięśniowych, anginach.
 
Stosujemy tu: rumianek, maliny, bez czarny, lipę.
 
wierzbę, bratki, różę, brzozę lub mieszankę „Pyrosan".
 
Z a l e c e n i a o g ó l n e . Zaleca się chorym spożywanie
 
lekko strawnych pokarmów, picie dużych ilości
 
ciepłych napojów, jak kompoty, herbata z cytryną,
 
herbata z sokiem malinowym. Przy większym osłabieniu
 
można pić małe ilości prawdziwej kawy.

 
 
Zioła przeciw hemoroidom
 
Zioła te stosujemy w przypadkach ostrych i przewlekłych
 
hemoroidów, ropni i stanów zapalnych odbytu.
 
Zaleca się stosować: krwawnik, bez czarny, kruszynę,
 
żywokost lub mieszankę „Rektosan".
 
Z a l e c e n i a ogólne. Należy starać się unormować
 
tryb życia. Zażywać dużo ruchu na świeżym
 
powietrzu (spacery, zajęcia sportowe, jak pływanie,
 
gimnastyka), dbać o regularne wypróżnienia. Przestrzega
 
się przed spożywaniem ostrych i słonych pokarmów,
 
alkoholu, kawy. Należy ograniczyć palenie tytoniu.
 
Jadać dużo jarzyn i owoców, szczególnie w stanie surowym,
 

oraz razowy chleb.'


Zioła przeciwkrwotoczne
 
Zioła te stosuje się w przewlekłych krwawieniach z nosa,
 
z dróg rodnych, w przewlekających się i zbyt obfitych
 
miesiącach, w krwiopluciu.
 
Stosujemy: krwawnik, tasznik, jemiołę.
 
Z a l e c e n i a ogólne. Jedynie lekarz może ustalić
 
przyczynę częstych krwawień i zastosować odpowiednie
 
leczenie. Zaleca się spożywanie owoców i jarzyn.
 
Zioła przeciw sklerozie
 
Zioła te stosujemy w sklerozie naczyń, w nadciśnieniu,
 
w złej przemianie materii.
 
Zaleca się stosować następujące zioła: głóg, jarzębinę, krwawnik, kruszynę, jemiołę, czosnek, bratki, rutę
 
lub mieszankę ziołową „Sklerosan".
 
Z a l e c e n i a o g ó l n e . Ważne jest prowadzenie
 
regularnego trybu życia, dbanie o dobre trawienie, regularne
 
wypróżnienia. Nie wolno pić alkoholu. Należy
 
ograniczyć picie mocnej herbaty i czarnej kawy.
 
Nie palić tytoniu oraz wystrzegać się silnych wzruszeń
 
psychicznych i wysiłków fizycznych.

 
 
Zioła przeciwzapalne i odkażające
 
Zioła te stosujemy w ostrych i przewlekłych nieżytach
 
gardła, jamy ustnej, nosa, w zapaleniu migdałków,
 
krwawieniach z dziąseł, w przypadkach ropni
 
okołozębowych i próchnicy zębów (pieńki, zęby zepsute).
 
Należy stosować następujące zioła: miętę, szałwię,
 
tymianek, macierzankę, wierzbę, cebulę, kurzyślad,
 
lub mieszankę ziołową „Septosan".
 
Z a l e c e n i a o g ó l n e . Należy dbać o higienę jamy
 
ustnej. Myć zęby przynajmniej 2 razy dziennie,
 
rano i przed udaniem się na spoczynek. Kontrolować
 
stan zębów u dentysty przynajmniej raz na 3 miesiące.

 
 
Zioła przeczyszczające
 
Zioła te stosujemy w nawykowych zaparciach, w otyłości,
 
wzdęciach, zaburzeniach trawienia, przy złej przemianie
 
materii.
 
Zaleca się stosowanie kruszyny, perzu, kopru włoskiego,
 
mięty pieprzowej, szakłaku, lnu lub mieszanki
 
„Normosan".
 
Z a l e c e n i a o g ó l n e . Zaleca się uregulowanie
 
trybu życia, przebywanie na świeżym powietrzu, rozrywki
 
sportowe oraz oględne odżywianie się (nie objadać
 
się). Jeść regularnie, dobrze żuć pokarmy.

 
 
Zioła stosowane w chorobach kobiecych
 
Zioła te stosujemy w schorzeniach dróg rodnych,
 
jak zapalenie sromu, świąd sromu, świąd pochwy,
 
opryszczki i owrzodzenia sromu, upławy oraz bóle
 
i krwawienia z dróg rodnych.
 
Zaleca się stosować następujące zioła: rdest ptasi,
 
szałwię, pokrzywy, rumianek, nagietek, dąb, wężownik,
 
wierzbę lub mieszankę ziołową ,,Vagosan".
 
Z a l e c e n i a ogólne. Zaleca się kobietom cierpiącym
 
na wyżej wymienione dolegliwości przestrzeganie
 
higieny sromu i krocza oraz częstą zmianę bielizny,
 
noszenie czystych podpasek miesięcznych itp.

 
 
Zioła przeciw chorobom nerek
 
i pęcherza
 
Zioła te stosujemy w chorobach nerek i pęcherza, jak
 
ostre i przewlekłe zapalenie nerek, piasek nerkowy i pęcherzowy,
 
nieżyt miedniczek nerkowych, nieżyt pęcherza
 
moczowego.
 
Zaleca się stosować następujące zioła: jałowiec, mącznicę,
 
paprotkę słodką, bratki, skrzyp, poziomkę, pietruszkę,
 
pokrzywę, lukrecję, wiązówkę, lub mieszankę
 
„Urosan".
 
Z a l e c e n i a ogólne. Osobom cierpiącym na
 
wyżej opisane dolegliwości zaleca się spożywanie po-
 
traw bez soli, ograniczenie ostrych przypraw, jak pieprz,
 
ocet, musztarda. Nie wolno pić alkoholu. Właściwe leczenie
 
i dietę może określić tylko lekarz.

 
 
Zioła stosowane w chorobach płuc i oskrzeli
 
Zioła te stosujemy w chorobach płuc i dróg oddechowych,
 
jak ostry i przewlekły nieżyt krtani i oskrzeli
 
(bronchit), astma oskrzelowa, rozedma płuc, kaszel,
 
chrypka.
 
Zaleca się stosować następujące zioła: prawoślaz,
 
podbiał, koper włoski, szałwię, anyż, biedrzeniec, kopytnik,
 
kluczyki, mydlnicę, tymianek, babkę, dziewannę,
 
albo mieszankę ziołową „Pulmosan".
 
Z a l e c e n i a ogólne. Osobom cierpiącym na
 
wyżej wymienione dolegliwości zaleca się spożywanie
 
pokarmów w postaci kleików, kasz, galaretek, kompotów
 
i budyniów mlecznych.

 
 
Zioła stosowane w chorobach serca
 
Zioła te stosujemy w chorobach serca, jak osłabienie
 
mięśnia sercowego, nerwica serca, przy biciu i bólach
 
serca, uderzeniach gorąca i w puchlinie wodnej.
 
Zaleca się stosować: głóg, serdecznik, kozłek, jemiołę,
 
skrzyp, dziką różę albo mieszankę „Cardiosan".
 
Z a l e c e n i a ogólne. Zaleca się dietę lekko
 
strawną, nie wywołującą wzdęć. Należy spożywać potrawy
 
świeże, dużo owoców, jarzyn (z wyjątkiem grochu,
 
fasoli, kiszonej kapusty) oraz świeże masło. Wystrzegać
 
się alkoholu, nadmiernego palenia tytoniu,
 
ostrych przypraw, potraw słonych oraz tłustych mięs
 
i konserw. Wskazane jest także ograniczenie płynów
 
(1—1,5 litra dziennie).


 
 
Zioła stosowane w chorobach wątroby
 
Zioła te stosujemy w chorobach wątroby i dróg żółciowych,
 
w kamicy wątrobowej i żółciowej, w żółtaczkach,
 
zaburzeniach trawienia na tle skąpego wydzielania
 
żółci.
 
Zaleca się stosować następujące zioła: jaskółcze ziele,
 
kolender, miętę pieprzową, mniszek, kruszynę, szakłak,
 
krwawnik, mydlnicę, kozłek, dziurawiec, albo też mieszankę
 
ziołową „Cholagoga".
 
Z a l e c e n i a o g ó l n e . Zaleca się ścisłe przestrzeganie
 
diety wskazanej przez lekarza, spożywanie potraw
 
jedynie świeżych. W diecie należy uwzględnić
 
takie potrawy, jak: twaróg, chude gotowane mięso, gotowane
 
chude ryby, owoce, kompoty, soki owocowe.
 
Z tłuszczów poleca się wyłącznie świeże masło w niezbyt
 
dużych ilościach.
 
Należy się wystrzegać napojów alkoholowych (nawet
 
piwa), czekolady, konserw, pokarmów wzdymających,
 
jak fasola, groch, kwaszona kapusta, oraz potraw smażonych.
 
Bardzo ważną zasadą dietetyczną jest niełączenie
 
białka z tłuszczem. Dlatego nie należy jadać: śmietany,
 
sera żółtego, kiełbasy, mięsa w tłustych sosach,
 
szprotów w oliwie, a także chleba z masłem i białym
 
serem naraz, jajecznicy z chlebem z masłem (można
 
zjeść wtedy jajko gotowane).

 
 
Zioła stosowane w chorobach żołądka
 
Zioła te są pomocne w dolegliwościach żołądka i jelit,
 
jak brak apetytu, zgaga, nudności, wzdęcia, odbijania
 
oraz w chorobie wrzodowej żołądka i jelit.
 
Zaleca się stosować następujące zioła: krwawnik,
 
miętę pieprzową, tatarak, bobrek, piołun, tysiącznik,
 
babkę, dziewannę, gorczycę białą, len, lipę, prawoślaz,
 
żywokost, szałwię, walerianę, podbiał, albo mieszankę
 
ziołową „Digestosan".
 
Z a l e c e n i a ogólne: Osobom cierpiącym na
 
wyżej wymienione dolegliwości zaleca się przestrzeganie
 
diety wskazanej przez lekarza.
 
W diecie należy uwzględnić świeże jarzyny i surowe
 
owoce, natomiast trzeba wystrzegać się alkoholu,
 
nadmiernie słonych i ostrych potraw, tłustych mięs,
 
potraw smażonych, szczególnie na olejach (placki kartoflane,
 
pierogi z mięsem, naleśniki) oraz pokarmów
 
wzdymających, jak groch, fasola, kapusta kwaszona.
 
Jeść mało naraz, raczej często; dobrze żuć. Bardzo
 
ważne w leczeniu chorób żołądka jest utrzymywanie
 
zębów w dobrym stanie.

 
 
Zioła przeciw złej przemianie materii
 
Zioła te stosujemy w zaburzeniach przemiany materii,
 
jak: otyłość, wyrzuty skórne (krosty, pryszcze),
 
choroby tarczycy, zaparcia.
 
Zaleca się stosować: bez czarny, bratki, dziurawiec,
 
łopian, rutę, świetlik, mniszek, perz, tatarak, kruszynę,
 
albo też mieszankę „Degrosan".
 
Z a l e c e n i a ogólne. Osobom cierpiącym na podane
 
wyżej dolegliwości zaleca się przestrzeganie diety
 
ustalonej przez lekarza.
 
W diecie należy uwzględnić głównie pokarmy jarskie,
 
surowe owoce, jarzyny. Dieta powinna być niskokaloryczna.
 
Należy ograniczyć spożywanie słodyczy,
 
miodu, cukru, tłuszczów, kasz oraz potraw mącznych
 
i zawiesistych zup. Zaleca się także częste przebywanie
 
na świeżym powietrzu, spacery, kąpiele wodne i słoneczne oraz gry i zabawy ruchowe (siatkówka, tenis, pływanie,
 
turystyka piesza i rowerowa). Niekiedy stosuje
 
się głodówki, które dają często dobre rezultaty — tylko
 
pod kontrolą lekarską!

 
 
Zioła uspokajające
 
Zioła te stosujemy w stanach wyczerpania nerwowego,
 
nadmiernej drażliwości, stanach lękowych, bezsenności,
 
histerii, nadmiernej pobudliwości płciowej
 
oraz w stanach pokwitania, a szczególnie przekwitania.
 
Zaleca się: kozłek, miętę pieprzową, krwawnik, rumianek,
 
arcydzięgiel, chmiel, rutę, albo też mieszankę
 
,,Nervosan".
 
Z a l e c e n i a ogólne. Przy wyżej wymienionych
 
dolegliwościach należy ograniczyć spożywanie potraw
 
tłustych, marynat i przypraw, a także picia mocnej
 
herbaty i kawy. Należy zarzucić lub ograniczyć palenie
 
tytoniu, unikać alkoholu. Można pić małe ilości
 
ciemnego piwa i słabej kawy.
 
Spożywać pokarmy bogate w witaminy, szczególnie
 
w witaminy B i C (przetwory drożdżowe, surowe jarzyny,
 
owoce). Wskazane jest uregulowanie czasu posiłków
 
i odpoczynku, częste przebywanie na świeżym powietrzu
 
i sypianie przy otwartym oknie.
 
 
źródło (książka "Zioła lecznicze" Artur Dziak , Barbara Kuźnicka)


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...