ok 700 g ziemniaków
1 szkl śmietany
100 g żółtego sera
1 jajko
sól
pieprz
oregano
2 łyżki posiekanego koperku
pstrąg
mąka do panierowania
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
surówka dowolna
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Wystudzone obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. W blenderze miksujemy śmietanę ser i jajko, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek, zalewamy ziemniaki masą i zapiekamy w temp ok 180 st przez ok 30 min.
Pstrąga skrobiemy z łusek, lekko solimy i posypujemy pieprzem, następnie panierujemy w mące i smażymy z obu stron.
Często robie zapiekankę ziemniaczaną. Pycha. Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń