1200g ziemniaków
1 szkl mąki
1 jajko
1 łyżka maki ziemniaczanej
500 g mięsa mielonego
pół cebuli
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
szczypta oregano
Ziemniaki obieramy i rozdzielamy na połowę.
Jedną część gotujemy a drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie przekładamy w ściereczkę i wyciskamy cały płyn do naczynia. Po odstaniu odlewamy wodę zostawiając skrobię.
Ziemniaki ugotowane odcedzamy, tłuczemy lub przeciskamy przez praskę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy masę ziemniaczaną surową, jajko, mąkę i skrobię odstałą po starych ziemniakach. Można dodać jeszcze łyżkę maki ziemniaczanej jeśli ziemniaki nie są mączyste.
Zagniatamy ciasto. Mięso mieszamy z drobno usiekaną cebulką i przyprawami.
Nabieramy ciasto łyżką, rozklepujemy i nadziewamy łyżeczką mięsa. zaklejamy i formujemy równe kuliste pyzy otaczając w mące. Gotujemy w osolonym wrzątku ok 15 min od momentu zawrzenia.
Podajemy ze skwarkami i zrumienioną cebulką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.