Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

28 lutego 2018

Tarta ze szpinakiem i szynką


ciasto
1 szkl mąki pszennej,
0.5 szkl mąki graham
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli
szczypta sody

nadzienie
1 op szpinaku świeżego 200 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
100 g szynki
tłuszcz do smażenia

serowa polewa
120 g twarogu
pół szkl mleka
2 białka
garść tartego żółtego sera
sól
pieprz

1 kulka mozzarelli

Ciasto zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę a następnie szpinak, smażymy ok 5 min , doprawiamy do smaku.
Do kubka blendera wkładamy składniki na polewę serową i blendujemy przez ok 10-15 sekund.

Ciasto podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. Wyjmujemy i wykładamy równomiernie szpinak z szynką , polewamy polewą serową i układamy cienkie plasterki mozzarelli.
Zapiekamy ok 20 -25 min .



3 komentarze:

  1. Mniam! Wspaniale wygląda to danie. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale tez smakowało tylko ja zrobiłam jeden błąd bo dałam nieco więcej mąki graham ( w przepisie podałam mniej) Za żadne skarby nie mogłam jej z formy w całości wyjąć , tak kruche ciasto było .. :) ale pyszne

      Usuń
  2. Wygląda cudnie! na pewno spróbuję choć szynkę raczej zastąpię kurczakiem ;)
    Zapraszam też do siebie na bloga the-sweetest-kitchen.blogspot.com
    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...