ciasto
1 szkl mąki pszennej,
0.5 szkl mąki graham
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli
szczypta sody
nadzienie
1 op szpinaku świeżego 200 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
100 g szynki
tłuszcz do smażenia
serowa polewa
120 g twarogu
pół szkl mleka
2 białka
garść tartego żółtego sera
sól
pieprz
1 kulka mozzarelli
Ciasto zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę a następnie szpinak, smażymy ok 5 min , doprawiamy do smaku.
Do kubka blendera wkładamy składniki na polewę serową i blendujemy przez ok 10-15 sekund.
Ciasto podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. Wyjmujemy i wykładamy równomiernie szpinak z szynką , polewamy polewą serową i układamy cienkie plasterki mozzarelli.
Zapiekamy ok 20 -25 min .
Mniam! Wspaniale wygląda to danie. Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWspaniale tez smakowało tylko ja zrobiłam jeden błąd bo dałam nieco więcej mąki graham ( w przepisie podałam mniej) Za żadne skarby nie mogłam jej z formy w całości wyjąć , tak kruche ciasto było .. :) ale pyszne
UsuńWygląda cudnie! na pewno spróbuję choć szynkę raczej zastąpię kurczakiem ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie na bloga the-sweetest-kitchen.blogspot.com
Pozdrawiam,
Karolina