rosół lub bulion ok 1,5 l
szczaw świeży lub kiszony
marchewka
pół cebuli
sól
pieprz
natka pietruszki
ziele angielskie
majeranek
250 g mięsa mielonego
1 łyżka bułki tartej
jajko 1 na talerz
kilka łyżek śmietany
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i drobno posiekaną cebulę i marchewkę.
Gotujemy ok 15 min. W tym czasie mieszamy mięso mielone z łyżką bułki tartej i przyprawami do smaku, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, od razu wrzucamy je do gotującej się zupy. Następnie dodajemy partiami szczaw, smakując by nie dodać za dużo (szczaw kiszony jest bardziej kwaśny) Na koniec doprawiamy zupę śmietaną. Na talerz podajemy z jajkm ugotowanym na twardo.
Reniu bardzo pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuń