porcje kurczaka (udka) 2 szt
pół puszki ananasa lub kawałek świeżego
pół cebuli
sól
pieprz
szczypta imbiru
łyżeczka soku z cytryny
łyżka mąki kukurydzianej
tłuszcz do smażenia
Udka myjemy, osuszamy i podsmażamy z obu stron na patelni podkładając odrobinę tłuszczu.
Cebulę i ananasa kroimy i podsmażamy chwilkę, na wierzchu układamy udka, dodajemy przyprawy, podlewamy ok pół szkl wody i dusimy na wolnym ogniu ok 30 min.
Wyjmujemy udka a sos doprawiamy sokiem z cytryny i zagęszczamy odrobiną mąki kukurydzianej by miał gładką konsystencję.
Udka podajemy z ryżem i sałatą polewamy sosem z ananasami.
Właśnie szukałem pomysłu na dzisiejszy obiad i mam :)
OdpowiedzUsuńidealny przepis na wspaniały, smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuń