ciasto
1 szkl maki pszennej
0,5 szkl mąki krupczatki
szczypta proszku do pieczenia
125 g masła
0,5 szkl cukru
2 zółtka
szczypta soli
nadzienie
1 kostka twarogu półtłustego
0,5 szkl cukru
0,5 szkl mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 białka
2 łyzki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
wiśnie (2 duże garście ) drylowane
Ciasto zagniatamy i wylepiamy formę do tarty. Podpiekamy przez 14 min w temp 180 st.
Ser, mleko, cukier, cukier waniliowy, białka i mąkę ziemniaczaną ubijamy blenderem na puszystą masę. Odlewamy białej masy w kubek i dodajemy kakao po czym znów blendujemy dokładnie.
Podpieczone ciasto wyjmujemy, rozkładamy drylowane wiśnie i oblewamy białym i kakaowym nadzieniem tak by powstała mozajka w dowolnym kolorze (u mnie przebija kakaowy, ponieważ biały dałam na spód. Pieczemy ok 20 min w tej samej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.