Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 czerwca 2018

Zalewajka


rosół lub wywar z kości ok 1,5 l
3-4 ziemniaki
marchewka
pietruszka
cebula
kilka suszonych grzybków
sól
pieprz
3 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
ząbek czosnku
100 g kiełbasy (swojskiej)
3/4 szkl zakwasu do żurku z mąki żytniej
3/4 szkl śmietany
majeranek
natka pietruszki
koperek


Rosół lub wywar wlewamy do garnka, wkładamy obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, majeranek, ziele i listek laurowy, gotujemy zwyczajną kartoflankę. Grzybki wcześniej namoczone gotujemy i przepłukujemy zimną wodą na sicie, dodajemy do zupy. Kiedy już warzywa będą miękkie, dodajemy żurek i kiełbasę drobno pokrojoną.
Na koniec podprawiamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki i koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...