rosół lub wywar z kości ok 1,5 l
3-4 ziemniaki
marchewka
pietruszka
cebula
kilka suszonych grzybków
sól
pieprz
3 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
ząbek czosnku
100 g kiełbasy (swojskiej)
3/4 szkl zakwasu do żurku z mąki żytniej
3/4 szkl śmietany
majeranek
natka pietruszki
koperek
Rosół lub wywar wlewamy do garnka, wkładamy obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, majeranek, ziele i listek laurowy, gotujemy zwyczajną kartoflankę. Grzybki wcześniej namoczone gotujemy i przepłukujemy zimną wodą na sicie, dodajemy do zupy. Kiedy już warzywa będą miękkie, dodajemy żurek i kiełbasę drobno pokrojoną.
Na koniec podprawiamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.