Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 października 2018

Tarta z burakiem naciowym (boćwiną) i twarogiem


ciasto
1 szkl mąki pszennej
0,5 szk mąki graham
2 żółtka
szczypta soli
pół kostki margaryny lub 125 g  masła

nadzienie
pęk liści z buraka naciowego ok 10 szt
pół cebuli
2-3 ząbki czosnku
200 g twarogu półtłustego
200 ml śmietany
2 białka
50 g żółtego sera
sól
pieprz
szczypta oregano
szczypta bazylii
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia

Buraka myjemy, osuszamy i siekamy jak szpinak. w głębokiej patelni podsmażamy na tłuszczu posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozdrobnione liście i dusimy pod przykryciem ok 15 min, następnie odparowujemy nadmiar płynu. odstawiamy do wystudzenia.

Zagniatamy ciasto z podanych składników i wyklejamy standardową formę do tarty. Podpiekamy ok 14 min.
W tym czasie przy pomocy blendera rozbijamy śmietanę i białkami i żółtym serem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraki wysmażone mieszamy z pokruszonym twarogiem i wykładamy na podpieczonym spodzie a następnie zalewamy masą śmietanową. Zapiekamy ok 30 min .
Można posypać niewielką ilością żółtego sera.






3 komentarze:

  1. Takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam :) Danie wygląda naprawdę smacznie, więc zapisuję przepis w zakładki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę pysznie wygląda ta tarta. Muszę spróbować tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbowałem i jestem zachwycony! Pysznie smakuje :) Ja dodałem trochę ostrej papryki.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...