ciasto
1 szkl mąki pszennej
0,5 szk mąki graham
2 żółtka
szczypta soli
pół kostki margaryny lub 125 g masła
nadzienie
pęk liści z buraka naciowego ok 10 szt
pół cebuli
2-3 ząbki czosnku
200 g twarogu półtłustego
200 ml śmietany
2 białka
50 g żółtego sera
sól
pieprz
szczypta oregano
szczypta bazylii
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia
Buraka myjemy, osuszamy i siekamy jak szpinak. w głębokiej patelni podsmażamy na tłuszczu posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozdrobnione liście i dusimy pod przykryciem ok 15 min, następnie odparowujemy nadmiar płynu. odstawiamy do wystudzenia.
Zagniatamy ciasto z podanych składników i wyklejamy standardową formę do tarty. Podpiekamy ok 14 min.
W tym czasie przy pomocy blendera rozbijamy śmietanę i białkami i żółtym serem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraki wysmażone mieszamy z pokruszonym twarogiem i wykładamy na podpieczonym spodzie a następnie zalewamy masą śmietanową. Zapiekamy ok 30 min .
Można posypać niewielką ilością żółtego sera.
Takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam :) Danie wygląda naprawdę smacznie, więc zapisuję przepis w zakładki :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pysznie wygląda ta tarta. Muszę spróbować tego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńSpróbowałem i jestem zachwycony! Pysznie smakuje :) Ja dodałem trochę ostrej papryki.
OdpowiedzUsuń