Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

2 listopada 2018

Wędzona papryka, marynowana w oliwie



Paprykę , dowolna ilość, myjemy, oczyszczamy i kroimy na paski, podsuszamy w suszarce do warzyw przez kilkanaście godzin. Wyjmujemy z suszarki i nawlekamy na sznureczek a następnie wkładamy do wędzarni na ok 5 godzin razem z innymi wędzonkami. Wędzimy w temp 50-55 st.
Uwędzoną paprykę wkładamy do słoiczków i do każdego dodajemy duży ząbek czosnku pokrojony na plasterki, kilka ziarenek białej gorczycy, szczyptę chili w płatkach szczyptę bazylii i oregano. 
Rozgrzewamy odpowiednią ilość oliwy lub mieszanki oliwy z olejem rzepakowym do ok 70 st i zalewamy paprykę, zakręcamy słoiczki i odwracamy do góry dnem. 
Tak zamarynowaną paprykę przechowujemy w lodówce. 
Jest pyszna na przystawkę lub do sałatek. 




1 komentarz:

  1. Niestety nie mam wędzarni niemniej chętnie spróbowałbym tych pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...