SKŁADNIKI:
300g makaronu
500g mięsa mielonego wieprzowego
400g przecieru pomidorowego
pół cebuli
sól, pieprz
oregano
suszony czosnek
szczypta cukru
250g sera żółtego
2 łyżki śmietany
1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone smażymy na patelni z pokrojoną drobno cebulką, dodajemy przecier pomidorowy (jeśli jest bardzo rzadki to dodajemy go mniej, aby sos nie był zbyt lejący), sól, pieprz, szczyptę cukru, czosnek i oregano. Dusimy chwilę. Na tarce ścieramy ser. Z jajka, śmietany i łyżki startego sera przygotowujemy zalewę. Ugotowany makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowaną zalewą, a następnie dokładnie mieszamy. Na tak przygotowany makaron wykładamy sos mięsny, a na wierzch wysypujemy resztę sera żółtego.
Pieczemy w temp 180 stopni około 30-40 minut (aż się ser zarumieni).
Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
Fajnie wygląda, prowokuje do zrobienia.Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń