Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 sierpnia 2019

Chlebek bananowy/Ciasto bananowe


SKŁADNIKI:

1,5 szkl mąki pszennej
4 dojrzałe (bardzo) banany
15 g cukru wanilinowego
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
70g masła lub margaryny
1 łyżka cukru pudru
mała szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Banany rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i masłem. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do banana. Po dokładnym wymieszaniu dosypujemy mąkę, sól i sodę. Mieszamy łyżką aż do połączenia składników.  Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką keksówki i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 35-40 minut (polecam piec "do suchego patyczka", ponieważ chlebek piekłam w kombiwarze, a z doświadczenia wiem, że pieczenie w nim odbiega od pieczenia w tradycyjnym piekarniku).

Jeśli chodzi o cukier dodawany do chlebka, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go więcej lub nie dodawać w ogóle. Wszystko zależy od tego, czy chcemy bardziej CHLEBEK czy jednak słodkie CIASTO.  Ja wybieram opcję pośrodku. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...