700 g żeberek wieprzowych
800 g kapusty kiszonej
garść suszonych borowików
1 cebula
1 marchewka
pół szkl wina czerwonego
sól
pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
kminek
jałowiec
majeranek
tłuszcz do smażenia
1 łyżka mąki na zasmażkę
ziemniaczki
Moczymy grzybki wcześniej, następnie je gotujemy przez ok 10 min.
Żeberka myjemy i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą i zostawiamy na durszlaku by odciekła.
Do głębokiej patelni wrzucamy posiekaną cebulę i podlewamy 2 łyżkami oleju, smażymy, dodajemy startą na tarce marchewkę. Następnie dodajemy kapustę, chwilę podsmażamy. Dodajemy przyprawy do smaku, grzybki i podlewamy wywarem z grzybków oraz winem. Wkładamy do kapusty podsmażone żeberka lekko je przykrywamy kapustą. Podlewamy jeszcze niewielką ilością wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok godzinę. W tym czasie możemy ugotować ziemniaczki. Kiedy mięso jest juz miękkie można odkryć potrawę w celu odparowania nadmiaru płynów. Przystępujemy do zrobienia zasmażki z tłuszczu i mąki. Żeberka juz można wyjąć z potrawy. Doprawiamy kapustę zasmażką i mieszamy. Wykładamy na półmisek kapustę, żeberka i ziemniaczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.