Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 listopada 2019

Pęczotto z kurczakiem


1 szkl pęczaku
2 udka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
50 g pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
oregano
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
pól szkl wina
bulion lub rosół ok 1 l
koperek lub natka pietruszki

Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w półtalarki. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż odparują płyny, dodajemy kaszę suchą i chwilę prażymy razem z mięsem po czym gasimy wszystko podlewając winem.  Dodajemy resztę warzyw i oregano, od czasu do czasu mieszając gotujemy potrawę. Dodajemy rosół małymi porcjami do chwili aż kasza będzie wystarczająco miękka a potrawa niezbyt sucha, powinna być kleista jak risotto. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i pieprzem ziołowym. Po wyłączeniu ognia zostawiamy kaszotto jeszcze pod przykryciem przez ok 10 min. Potrawa jest gotowa.  Posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...