Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 lutego 2020

Schab w kapuście z ananasem


1 kg schabu
700 g kiszonej kapusty
puszka ananasa
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy staropolski
listek laurowy
ziele angielskie
smalec do smażenia

do zamarynowania mięsa
łyżka oliwy
sól
pieprz
szczypta chili w płatkach
majeranek

Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i nacieramy oliwą oraz przyprawami, Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub garnek rzymski. Kroimy w kostkę ananasa.
Schab obsmażamy z każdej strony na smalcu.
Odciskamy kapustę kiszoną, gdyby była zbyt kwaśna, można lekko przepłukać w ciepłej wodzie.
Na dno naczynia wykładamy połowę kapusty i połowę ananasa, posypujemy przyprawami,  układamy schab i przykrywamy ponownie kapustą i ananasem, znów posypujemy przyprawami. Wlewamy resztki tłuszczu z patelni i cały sok z ananasa.  Przykrywamy naczynie i pieczemy ok półtorej godziny. Pod koniec można naczynie odkryć na ok 10-15 min. 
Do dania warto upiec ziemniaczki .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...