1 kg schabu
700 g kiszonej kapusty
puszka ananasa
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy staropolski
listek laurowy
ziele angielskie
smalec do smażenia
do zamarynowania mięsa
łyżka oliwy
sól
pieprz
szczypta chili w płatkach
majeranek
Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i nacieramy oliwą oraz przyprawami, Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub garnek rzymski. Kroimy w kostkę ananasa.
Schab obsmażamy z każdej strony na smalcu.
Odciskamy kapustę kiszoną, gdyby była zbyt kwaśna, można lekko przepłukać w ciepłej wodzie.
Na dno naczynia wykładamy połowę kapusty i połowę ananasa, posypujemy przyprawami, układamy schab i przykrywamy ponownie kapustą i ananasem, znów posypujemy przyprawami. Wlewamy resztki tłuszczu z patelni i cały sok z ananasa. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok półtorej godziny. Pod koniec można naczynie odkryć na ok 10-15 min.
Do dania warto upiec ziemniaczki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.