1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
300ml wrzątku
nadzienie
400 g mięsa mielonego mieszanego woł-wieprz
duża garśc siekanej kapusty pekińskiej
sól
pieprz
imbir
gałka muszkatołowa
łyżeczka sosu sojowegodrobno usiekany szczypiorek
Do mąki dodajemy sól i olej , zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy i odkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny.
Więso mieszamy z przyprawami i kapustą , ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki ok 10 cm średnicy i formujemy pierożki.
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy pierożki, kiedy od spodu ładnie się zrumienią, podlewamy wodą ok pół szkl i przykrywamy pokrywką po czym zmniejszamy ogień. Kiedy woda odparuje pierożki są gotowe. Podajemy z sosem sojowym.
Ciekawe smażone pierożki :)
OdpowiedzUsuń