Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 stycznia 2021

Pierożki Gyoza

 ciasto

450 g mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

300ml wrzątku


nadzienie

400 g mięsa mielonego mieszanego woł-wieprz

duża garśc siekanej kapusty pekińskiej

sól

pieprz

imbir

gałka muszkatołowa 

łyżeczka sosu sojowego

drobno usiekany szczypiorek


Do mąki dodajemy sól i olej , zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy i odkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny.

Więso mieszamy z przyprawami i kapustą , ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki ok 10 cm średnicy i formujemy pierożki.  

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy pierożki,  kiedy od spodu ładnie się zrumienią, podlewamy wodą ok pół szkl i przykrywamy pokrywką po czym zmniejszamy ogień.  Kiedy woda odparuje pierożki są gotowe.  Podajemy z sosem sojowym. 










Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...