łopatka wieprzowa ok 1,5 kg
2 marchewki
2 pietruszki
1 duża cebula
kawałek selera
lubczyk
listek laurowy
ziele angielskie
kasza manna
mączka grochowa
chili
2 kajzerki
(przyprawy do smaku)
Mięso i warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu jak rosół aż do miękkości mięsa. Wyławiamy wszystko z rosołu i studzimy. Mięso oddzielamy od kości nie odrzucając tłustych cześci. Wszystko razem z warzywami mielimy w maszynce do mięsa i umieszczamy w garnku. Dolewamy ok pół litra rosołu, dodajemy 2 łyżki mączki grochowej (nie jest konieczna) ok pół szkl kaszy manny lub kaszki kukurydzianej, kajzerki namoczone w rosole i lekko wyciśnięte. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili . Blendujemy całośc dokładnie , w razie potrzeby dodajemy jeszcze rosołu . Masa powinna być dość gęsta (przypominająca ciasto na placki ziemniaczane) Taką masę wykładamy do przygotowanej formy lub brytfanki , wygładzamy i sklapiamy olejem. Pieczemy w temp 200 st przez ok 60- 70 min. Po wyjęciu studzimy w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.