Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

6 lutego 2022

Pasztet wieprzowo-drobiowy pieczony


 1 kurczak ok 1,5 kg

łopatka wieprzowa ok 1,5 kg 

2 marchewki

2 pietruszki

1 duża cebula

kawałek selera

lubczyk

listek laurowy

ziele angielskie

kasza manna 

mączka grochowa 

chili 

2 kajzerki

(przyprawy do smaku)



Mięso i warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu jak rosół aż do miękkości mięsa.  Wyławiamy wszystko z rosołu i studzimy. Mięso oddzielamy od kości nie odrzucając tłustych cześci.  Wszystko razem z warzywami mielimy w maszynce do mięsa i umieszczamy w garnku. Dolewamy ok pół litra rosołu, dodajemy 2 łyżki mączki grochowej (nie jest konieczna) ok pół szkl kaszy manny lub kaszki kukurydzianej, kajzerki namoczone w rosole i lekko wyciśnięte. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili . Blendujemy całośc dokładnie , w razie potrzeby dodajemy jeszcze rosołu . Masa powinna być dość gęsta (przypominająca ciasto na placki ziemniaczane)  Taką masę wykładamy do przygotowanej formy lub brytfanki , wygładzamy i sklapiamy olejem. Pieczemy w temp 200 st przez ok 60- 70 min. Po wyjęciu studzimy w formie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...