200 g liści z młodej kapusty (te zewnętrzne, zielone)
2 ząbki czosnku
pół szkl mleka
pieprz ziołowy
sól
4 jajka
150 g mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie;
250 g serka kremowego lub zmielonego twarogu
łosoś podwędzany 100 g
2 łyżeczki tartego chrzanu
sól, pieprz
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przesmażamy chwilę z czosnkiem, wkładamy do głębokiego naczynia , dodajemy mleko i żóltka oraz sól i cukier.
Blendujemy na jednolitą puszystą masę. Dodajemy mąkę i szczyptę proszku do pieczenia i na koniec pianę z białek.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm Wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wykładamy do formy i delikatnie równomiernie rozsmarowujemy po całej powierzchni dna.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni c i pieczemy przez ok. 20 minut.
Od razu po upieczeniu zawijamy roladę razem z papierem i w takiej postaci studzimy.
Serek mieszamy z rozdrobnionym łososiem (można ułożyć całe plastry nie rozdrabniając) chrzanem, dodajemy sól i pieprz do smaku i smarujemy na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku układamy plasterki łososia i zawijamy roladkę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Schłodzoną roladę kroimy na plasterki i układamy na półmisku.
Nigdy nie jadłam takiej rolady.
OdpowiedzUsuń