1 średnia marchewka
200 g ziemniaków
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta chili
pół łyżeczki suszonych pomidorów
papryka słodka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki bułki tartej do środka
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta do panierowania
Cukinię , marchewkę i ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na ok 15 min.
Odciskamy w rękach albo na sicie. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy i resztę składników.
Mieszamy i formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Podajemy z sosem czosnkowym lub innym ulubionym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.