-ciasto-
Skł; 15 dkg. sera
5 łyżek mleka
6 łyżek oleju
1/3 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 szkl. mąki
1 łyżeczka prosz. do piecz.
dodatkowo
dżem morelowy
Ser wymieszać z mlekiem, olejem i cukrem, stopniowo dodać mąkę, zagnieść ciasto. Wyłożyć blachę ciastem, podpiec. Posmarować dżemem.
-ciasto makowe-
Skł; 1 szkl. mleka
1 szkl. maku
25 dkg. margaryny
1 szkl. cukru
5 jajek
1,5 - 2 szkl. mąki
2 łyżeczki prosz. do piecz.
aromat migdałowy
bakalie
Mleko, margarynę i mak zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ciepłą masę makową mąk i proszek, bakalie i na koniec pianę z białek. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 45 min. 180*C. Polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.