Ciasto drożdżowe podstawowe
ok 1 kg mąki
0,5 litr mleka
½ kostki masła
5 dkg drożdży
4 żółtek
cukier
nadzienie
cukier
1 jajko
7 dkg rodzynek
ser z cukrem i jajkiem utrzeć dodać rodzynki
Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki
dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru
i utarte z cukrem żółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę,
dodać roztopione masło, dobrze wyrobić, ...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać,
Wyjąc ciasto na stolnicę rozciągnąć i uformować wałek pociąć na równe kawałki
każdy rozpłaszczyć i zrobić w nim dołek. Układać od razu na blaszkach.
Do każdego dołka nałożyć po 2 łyżeczki nadzienia, odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 175° posmarować brzegi białkiem jajka i wstawić do upieczenia na rumiany kolor.
ŁATWY FAJNY PRZEPIS
OdpowiedzUsuńDrożdzówki wyszły super dziękuje!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo .. polecam inne moje przepisy
Usuń