na kluseczki;
30 dkg ziemniaków obranych
175 g liści szpinaku
1 żółtko
1 łyżeczka oliwy z oliwek
125 g mąki
sól pieprz
sos
1 łyżka oliwy z oliwek
2 szalotki posiekane
1 ząbek czosnku
300 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki cukru
Ziemniaki ugotować, odcedzić i zmiąć.
szpinak zalać wrzątkiem i posiekać, lub jeśli mrożony rozmrozić na cedzaku
Z ziemniaków, mąki szpinaku żółtka .. (posolić i popieprzyć)
Zagnieść ciasto..
Z ciasta robić małe kulki. Ugotować w osolonym wrzątku
sos;
w małym rondelku przysmażyć na oliwie cebulkę i zmiażdżony czosnek.. dodać przecier i cukier, oraz odrobinę wody..
pogotować ok 3-4 minuty
Kluseczki podawać z sosem i dowolną surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.