Kiełbaski doprawione kminkiem zawdzięczają swoją popularność Grekom, którzy kiedyś mieszkali w Smyrnie, teraz noszącej nazwę Izmir, w Turcji.
4 porcje
500 g chudej mielonej jagnięciny (ewent, cielęciny)
55 g okruchów chleba
1 drobno posiekana cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego kminku
szczypta mielonego cynamonu
sól, pieprz
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki dobrze wymieszać i wyrobić
zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z mięsa 12 kiełbasek o tej samej długości i grubości ok 9 cm
usmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron.
sos
800 g posiekanych pomidorów z puszki w zalewie
1/4 łyżeczki cukru
50 ml oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
1 listek laurowy
sól, pieprz
wszystkie składniki włożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 30 min włożyć usmażone kiełbaski do sosu i gotować na bardzo małym ogniu ok 5-10 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.