Upiec 1 cienki biszkopt.
-ciasto miodowe-
Skł; 30 dkg. mąki
15 dkg.margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki śmietany
10 dkg. cukru
1 jajko
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, upiec 2 placki
-masa budyniowa-
Skł;
0,5 l. mleka
2 budynie jasne
6 łyżek cukru
1 margaryna
Ze składników ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć, stopniowo dodać budyń.
Przełożyć ciasta masą, polać polewą.
-mus jabłkowy-
Skł; 1 kg. jabłek
1 szkl. cukru
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółta
Jabłka obrać, zetrzeć i usmażyć z cukrem.
Galaretki oddzielnie rozpuścić, każdą w 1/2 szkl. wody. Jabłka podzielić na dwie
części, dodać galaretki. wymieszać, przestudzić.
PRZEŁOŻENIE CIASTA - placek miodowy, krem, jabłka z czerwoną galaretką
, krem, biszkopt, krem, jabłka z żółtą galaretką, krem, placek miodowy, polewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.