Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
18 lipca 2010
Moja najprostrza i ulubiona szarlotka
ciasto kruche
2 szkl. mąki
½ kostki margaryny
½ szkl. cukru
2 łyżki śmietany
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i wyłożyć nim blaszkę do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec aż zacznie się rumienić.
1 kg jabłek zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z ok ½ szkl cukru i wyłożyć na ciasto
Wstawić do piekarnika na ok 20 min w temp ok 170°C
w tym czasie ubić piane z ok 5 białek dodając po trochu ok ¾ szkl cukru na koniec dodać ok 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kolorowego kisielu. Ubitą pianką obłożyć szarlotkę i zapiec na złoty kolor. Temperatury nie zmieniam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.