ok 1 kg mąki
0,5 litr mleka
1/4 kostki masła
3 dkg drożdży
3-4 łyżki cukru
4 żółtka
1 łyżka octu lub alkoholu
marmolada, cukier puder , tłuszcz do gotowania
najlepiej smalec ponieważ nagrzewa się do wyższej temperatury niż olej
Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki
dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru
i utarte z cukrem żółtka, mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić,
wlać alkohol dodać roztopione masło...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać,
przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia..
wyjąć ciasto po trochu na stolnicę ... formować pączki, nadziewać marmoladą (lub nadziewać po usmażeniu)
odstawić do wyrośnięcia... smażyć w rozgrzanym tłuszczu..
na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować..
Na lukier
1 szkl cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
trochę wody
przygotować lukier;
cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę)
zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką ..
Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.