Pieczeń ryżowo - mięsna i surówka z kalarepki i ogórka




na pieczeń;

30 dkg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu (ugotowany)
przyprawa GYROS
1 jajko
sól
pieprz
natka pietruszki
szczypiorek

panierka
2 łyżki oleju

Wszystkie produkty wymieszać i dobrze wyrobić

wąską blaszke posmarować olejem i posypać dno panierką, włożyć masę mięsno - ryżową , uklepać posmarować olejem i posypać panierką.. przyklepać panierke..

piec ok 45 min w 200 st


Surówka

2 kalarepki
3 małe ogórki
szczypiorek ,
koperek
sól
pieprz
śmietana
sok z cytryny
łyżeczka cukru

Kalerepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
ogórki pokroic w cienkie plasterki..
dodac szczypiorek i koperek.. dodać sól, cukier, pieprz i skropić sokiem z cytryny, odstawić na ok godzine.. Odlać nadmiar soku, ale nie będzie go dużo. i dodać 2-3 łyżki śmietany, wymieszac..

Komentarze