nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
10 dkg pieczarek lub grzybki suszone
sól pieprz
cebula
4-5 łyżek oliwy
2 łyzki bułki tartej
ciasto;
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Jeśli używamy grzyby suszone, należy je wcześniej namoczyć i ugotować.
Kapustę wypłukać, zagotować w wodzie i odcedzić, w garnku drobniej pokroić, na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby.
dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić...odparować.
doprawić do smaku i wystudzić
do zimnej kapusty dodać tartą bułkę (jeśli jest taka potrzeba), wymieszać
Kapustę wypłukać, zagotować w wodzie i odcedzić, w garnku drobniej pokroić, na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby.
dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić...odparować.
doprawić do smaku i wystudzić
do zimnej kapusty dodać tartą bułkę (jeśli jest taka potrzeba), wymieszać
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką po czym zagnieść i odłożyć do wystudzenia. Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.
Nadziewać kapustą. i gotować ..
podawać z tłuszczem lub odsmażane , na wigilię odsmażamy na maśle lun oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.