3 kg małych twardych zielonych pomidorków
3 szkl octu winnego , najlepiej jabłkowego
1,5 kg cukru
kawałek cynamonu
drobniutko pokrojona skórka z półtorej cytryny
8-10 goździków
10 - 15 ziarenek pieprzu
2 łyżeczki soli
Umyte pomidory osuszyć, nakłuć w kilku miejscach
Do wrzącego syropu włożyć pomidory, doprowadzić do wrzenia,
po czym gotować na niewielkim ogniu ok 10 min
Zestawić z ognia, przykryć, odstawić na 10 godzin.
Następnego dnia zagotować powtórnie, przestudzić .
Pomidorki ułożyć w słoiczkach, zalać syropem,
zamknąć szczelnie i wynieść w chłodne miejsce
w smaku przypominają cytrusy
można podawać do mięs..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.