-ciasto-
Skł; 40 dkg. maku
3/4 szkl. mleka
6 jajek
1 masło
1,5 szkl. cukru pudru
2/3 szkl. bułki tartej
20 dkg. migdałów
5 dkg. wiórek kokosowych
aromat rumowy
Mak namoczyć w gorącym mleku, osączyć i zemleć.
Migdały sparzyć i obrać. 15 dkg. drobno posiekać, resztę odłożyć.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać masło. Dodać mak, bułkę, aromat. Ubić białka, dodać do nich migdały i wymieszać obie masy.
Upiec ok. 40 min. 200*C.
-krem-
Skł; 1 masło roślinne
3/4 szkl. cukru pudru
1 szkl. kefiru
aromat rumowy
Utrzeć masło i cukier, stopniowo dodać kefir i aromat.
Wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.
-poncz-
Skł; 1/4 szkl. mocnej herbaty
2 łyżki cukru
2 łyżki wódki
aromat rumowy
Wymieszać.
Ciasto przekroić na dwa placki, nasączyć ponczem, przełożyć kremem, polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.