Składniki: warstwa brązowa
pół szklanki mleka
3 jajka
2 łyżeczki kakao
2 opakowania serków homogenizowanych czekoladowych
1 szklanka cukru
3 łyżki żelatyny
200 g masła
Składniki: warstwa waniliowa
pół szklanki mleka
3 jajka
2 opakowania serków homogenizowanych wanilioych
1 szklanka cukru
3 łyżki żelatyny
200 g masła
galaretka (może być dwie)
bita śmietanka w proszku
Przygotowanie:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą puszystą masę (cukier powinien się całkiem rozpuścić),
dodać stopione, przestudzone masło. Wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki
homogenizowane i kakao, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek.Dodać ją do masy serkowej - żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki. Gdy całkiem stężeje, przygotować w ten sam sposób warstwę waniliową .. po zastudzeniu ułożyć kawałki brzoskwiń i zalać galaretką i ponownie wstawić do lodówki. można dać dwa kolory galaretek ..
Po zastudzeniu i wyjęciu z tortownicy udekorować bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.