Ciasto drożdżowe maślane
0,5 kg mąki
1 szkl mleka
2 dkg drożdży
3 dkg masła
2 łyżki cukru
2 żółtka
Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..
nadzienie do pierogów z kaszą
1 szkl kaszy jęczmiennej lub gryczanej
2 szkl wody
łyżka masła
1 jajko
20 dkg sera białego
Kaszę ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. Ugotowaną wymieszać z masłem i odstawić do wystudzenia.
Wymieszać kaszę z jajkiem i serem posolić do smaku i podzielić na 3 części.
Ciasto podzielić na 3 części rozpłaszczyć lub rozwałkować .. Nałożyć nadzienie i zakleić. Sklejonym miejscem odwrócić do spodu i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i wedle uznania można posypać makiem.
Piec ok 50 min na kamieniu Kiedy góra zacznie się rumienić włączyć ogrzewanie dolne i od czasu do czasu obserwować .
0,5 kg mąki
1 szkl mleka
2 dkg drożdży
3 dkg masła
2 łyżki cukru
2 żółtka
Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..
nadzienie do pierogów z kaszą
1 szkl kaszy jęczmiennej lub gryczanej
2 szkl wody
łyżka masła
1 jajko
20 dkg sera białego
Kaszę ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. Ugotowaną wymieszać z masłem i odstawić do wystudzenia.
Wymieszać kaszę z jajkiem i serem posolić do smaku i podzielić na 3 części.
Ciasto podzielić na 3 części rozpłaszczyć lub rozwałkować .. Nałożyć nadzienie i zakleić. Sklejonym miejscem odwrócić do spodu i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i wedle uznania można posypać makiem.
Piec ok 50 min na kamieniu Kiedy góra zacznie się rumienić włączyć ogrzewanie dolne i od czasu do czasu obserwować .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.