1 łyżka drożdży
1/4 łyżeczki cukru
1i1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju jadalnego
1/2 łyżeczki soli
3 szklanki mąki
olej lub masło do wysmarowania blachy
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 1/4 szklanki wody, postawić w ciepłym miejscu na 10 min.
Przesiać do miski 2 i 1/2 szklanki mąki z solą, wlewać powoli około 1 szklanki wody z drożdżami; dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolite ciasto (jak na pierogi. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać ciasto około 10 min., podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie z pęcherzykami.
Uformować kulę, włożyć do miski wysmarowanej masłem, przewrócić tak, aby spód i wierzch ciasta został pokryty cienką warstwą masła. ·
Postawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość- (1 i 1/2-2 godz.). Podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kule, odstawić pod przykryciem na 30 min.
Ciasto rozwałkować na placki centymetrowej grubości, ·
Ułożyć po 2 placki na wysmarowaną blachę, pozostawić pod przykryciem na 30 min.
Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (250 C) i piec około 8 min.
Po wyjęciu z piekarnika, natychmiast zawinąć w folię, aby nie powstała chrupiąca skórka. Pitę można po wystudzeniu zamrozić. Przed podaniem podgrzewać nie rozmrożoną w nagrzanym piekarniku przez 10 min.
Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
ZACHWYCAJĄCO DOBRA, IDEALNIE MIĘKKA I WYPIECZONA PITA, SPORO PRACY ALE WARTO. IDEALNA. DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS :)
OdpowiedzUsuń