Podstawowe ciasto na pizzę



ciasto;
0,5 kg mąki
pół łyżeczki soli
łyżka cukru
25 g oleju
szklanka letniej wody
10 g drożdży


wykonanie;
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej i sól, następnie drożdże rozpuszczone w letniej wodzie razem z cukremCiasto zagniatamy  i wyrabiamy aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy na ok pół godziny.


-jeśli chcemy żeby ciasto było bardziej chrupiące to trzeba dodać więcej oleju
-a jeśli chcemy żeby było ciemniejsze to cukier


Komentarze

  1. Super. Polecam. Zrobiłam. I wyszły 2 porcje. Piekłam 15 minut w temp. 190 stp.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.